Kleuren profielschets
LUMINA SPARK
VOOR MEER NUANCE EN VERDIEPING
VOOR MEER INZICHt en GROEI
Meer dan een Kleurenprofiel
Lumina Spark is niet zomaar een profielschets of een kleurenprofiel. Een profielschets van Lumina biedt diepte en nuance, en daarmee meer inzichten en ruimte voor persoonlijke groei en meer effectieve samenwerking dan andere profielen. In een notendop de voordelen op een rijtje.
Meer herkenning door
- De weergave van alle kleuren
- Het meten van beide zijden van de medaille waardoor paradoxen/ tegenstellingen zichtbaar worden
- Het bevragen op 144 concete gedragingen
- Het nuanceren van de vier kleuren door ook 8 aspecten en 24 eigenschappen weer te geven
- Het laten zien van voorkeuren op drie niveau’s: instinctief, dagelijks en overbelast
Weergave van alle kleuren
Vaak wordt bij andere kleurenprofielen je voornaamste score/ kleur gehighlight. Dit maakt dat we in typologieën praten en hokjesdenken bevorderen. We vragen aan elkaar: “welke kleur ben jij?”. Afhankelijk van het antwoord draaien de radartjes met invullingen en aannames die horen bij de diverse kleur. We sluiten daarmee onze ogen voor het totale potentieel, van onszelf en elkaar.
Scoor je bij Lumina 72% op groen en 34% op rood. Dan “heb” je voor 34% ook rode energie. Je bent dus geen kleur, maar je “hebt” een kleur. Lumina toont jouw percentage van de mate van voorkeur voor íedere kleur.
De ene kleurvolgorde is niet beter dan de andere. Elke combinatie biedt juist unieke eigenschappen en kwaliteiten. Zien we verschillen als tegengesteld of als aanvullend? Door verschillen te waarderen, erkennen we elkaars uniekheid. Een mooie uitgangspositie om met en van elkaar te leren.
Beide kanten van de as
We meten beide kanten van de as. Je bent niet het één of het ander, bijvoorbeeld introvert óf extravert. We meten beide gedragsuitingen van 0-100%; je kunt zowel 100% op introversie scoren als 100% op extraversie. Zo wordt de innerlijke diversiteit in zijn volle omvang zichtbaar, en wordt een mogelijke gedragsparadox blootgelegd.
“Ik vind het heerlijk om voor groepen te praten, maar heb soms ook de behoefte om mezelf terug trekken en in gedachten verzonken zijn. Ben ik wel zo extravert als dat ik vaak terugkrijg?”.
Het geeft rust als je ziet dat beide kanten in jou er inderdaad zijn. Door de gelaagdheid wordt het jou duidelijk in welke eigenschap bijvoorbeeld jouw introverte en extraverte voorkeur tot uitdrukking komt.
Dit kan voelen als een schijnbare tegenstelling/ paradox, maar kan zeker naast elkaar bestaan. Het voordeel is dat je beide eigenschappen meer waardeert en bewust kunt inzetten voor effectief gedrag.
Ben jij je niet bewust en gebruik je de eigenschappen onbewust? Dan loop je het risico dat je omgeving je niet kan volgen en/of dat je de eigenschap op een verkeerd moment, en daarmee niet-effectief, inzet.
Concreet & nuancerend
Lumina meet 24 eigenschappen (en dus geen kleur an sich); met 6 vragen per eigenschap. In totaal krijg je 144 stellingen voorgelegd jij jouw voorkeur op gedragsniveau kunt aangeven, dat de herkenbaarheid met de uitkomsten bevordert. Er is geen goed of fout; alle antwoorden zijn oké.
Drie eigenschappen vormen een aspect. Er zijn -gebaseerd op de Big Five- acht aspecten:
- Introvert en Extravert
- Mensgericht en Resultaatgericht
- Inspiratiegedreven en Disciplinegedreven
- Associatieve focus en Nuchtere focus
Jouw score op deze acht aspecten geven kleur (meer kleurnuance) aan jouw “splash”; de visuele totaalweergave van “jouw kleuren”. In feite worden jouw vier kleuren bottum up gemeten; vanaf gedragsniveau per eigenschap doorvertaald naar 8 aspecten en vier kleuren.
Verdiepend op 3 niveau’s
We hebben drie gezichten: instinctief, dagelijks en overbelast. In de rapportage worden dit persona’s genoemd. Je instinctieve en dagelijkse persona’s zorgen voor effectief gedrag. Je overbelaste persona voor niet-effectief gedrag, dat helaas niet het gewenste effect heeft.
- Instinctief: jij van nature, je natuurlijke kracht
- Dagelijks: de eigenschappen die je bewust gebruikt en inzet
- Overbelast: jouw gedrag als je onder druk staat
Door deze drie gezichten word jij je bewust van je kwaliteiten, maar ook van je zwakke plekken, blinde vlekken en verborgen schatten.
“Ik dacht dat ik voornamelijk rood zou scoren. Door Lumina besef ik me nu dat ik eigenlijk alleen rood gedrag vertoon als ik onder druk sta. Van nature ben ik niet zo competitief of doelbewust. Vanuit stress en tekortkoming ga ik juist drammen, streng optreden en gefixeerd aan mijn doel vasthouden. Dit kost me veel energie. En voor anderen ben ik dan geen leuke samenwerkingspartner; er lijken in het proces alleen maar verliezers te zijn. Terwijl ik van nature een sterke voorkeur heb voor samenwerken (de eigenschappen coöperatief en bemiddelend binnen het mensgerichte aspect). Ik heb handvatten gekregen om mijn natuurlijke kracht hierin te ontwikkelen en dit groene gedrag meer effectief in te zetten”.
Nieuwsbericht
Lees het bericht: nieuwe persoonlijkheidstest met “bekende” kleuren in een nieuw en verdiepend jasje
Bewustzijn = Meer toepassing voor ontwikkeling: individueel én team
De rapportage biedt je veel informatie over wie je bent, waar je kracht ligt, waar je effectief bent en waar je energie verliest. Een heldere (en mogelijk ook verrassende) spiegel die jou helpt om nieuwe inzichten te vergaren, mogelijkheden en opties te verkennen voor meer groei, een betere communicatie en effectievere samenwerking.
Ook leer je dat iedereen anders, en daarmee ook uniek en waardevol, is. Zelfs als jullie tegenpolen zijn. Met meer waardering voor elkaars sterkte (iedereen is waardevol) kun je bewust inzetten op elkaars kwaliteiten en voorkeuren: in taken, overleggen en samenwerking. Ook biedt de rapportage je handvatten om de onderlinge communicatie te verbeteren en jouw waarde voor het team te versterken.
- Vergroot je zelfbewustzijn
- Krijg meer zicht op je kwaliteiten, zwakke plekken en onbenut potentieel
- Begrijp waar energieverlies zit als je onder druk staat en leer beter omgaan met stress
- Word je bewust van én vergroot je potentieel
- Communiceer meer adequaat
- Verbeter jouw samenwerking, relatie met collega’s en productiviteit